Fastfood: verpakkingsnormen
Sinds 2020 zijn de normen voor wegwerpservies verduidelijkt in het kader van de vaststelling van de energietransitiewet voor groene groei (LTECV). Ze evolueerden toen en stelden een echt verbod in op fastfoodspelers. Het lijkt er echter op dat sommige restauranthouders niet op de hoogte zijn van de nieuwe bepalingen, terwijl anderen ze niet begrijpen. Hoe zit het met de verpakkingsnormen in fastfood?
Fastfood: wat zegt de anti-afvalwet over verpakkingen?
Een van de wetten achter verpakkingsnormen is de anti-afvalwet. Het doel is om de verschillende vormen van afval te bestrijden door consumptiepatronen te veranderen en een circulaire economie te bevorderen. Het pleit voor de vermindering van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen, het klimaat en de biodiversiteit.
Een van de assen van deze wet betreft in Frankrijk het gebruik van wegwerpplastic. Uiteindelijk moeten fastfoodspelers hun toevlucht nemen tot kartonnen verpakkingen, zoals die bijvoorbeeld te zien zijn op de site packdiscount.be, of andere biologisch afbreekbare oplossingen. In het kader van het verminderen, hergebruiken, hergebruiken en recyclen van eenmalige verpakkingen zullen besluiten worden vastgesteld.
Hoe zit het met de energietransitiewet voor groene groei?
Deze wet werd op 18 augustus 2015 in het staatsblad gepubliceerd en stelt actieplannen voor die Frankrijk moeten helpen om actief deel te nemen aan de strijd tegen klimaatverandering en dus om de integriteit van het milieu te behouden. Artikel 73 van deze wet versterkt bepaalde bepalingen van het milieuwetboek en de EGAlim-wet (wet van 30 oktober 2018) om regelgeving te vormen over voedselverpakkingen, bedoeld voor alle actoren (handelaars en fabrikanten) in de wereld van catering, in het bijzonder fastfood.
De nieuwe norm verbiedt vanaf 1 januari 2020 het verstrekken van plastic wegwerpbekers, borden en glazen voor op tafel, rietjes, steakspiesen, maaltijdschalen, bestek, glazen wegwerpdeksels, ijskuipjes, roerstaafjes, saladekommen en dozen, met uitzondering van composteerbaar serviesgoed bij thuiscompostering, en die geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van biologische materialen.
Wat te onthouden vandaag over fastfoodverpakkingen?
De Commissie Duurzame Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening van de Nationale Assemblee heeft een amendement aangenomen dat bepaalt dat vanaf 1 januari 2023 alle bedrijven die betrokken zijn bij fastfood, maaltijden en dranken voor consumptie ter plaatse moeten serveren in harde schalen en niet in wegwerpbestek.
Samengevat, de normen voor verpakkingen schrijven voor dat restaurateurs het absoluut moeten doen zonder eenmalige verpakkingen, al dan niet plastic. Er zijn nog steeds veel tegenstrijdigheden met betrekking tot het type verkoop (ter plaatse of meegevoerd).
Enerzijds legt de wet uit dat het om de gerechten ter plaatse gaat, maar aangezien de wijzigingen verwijzen naar fastfood, lijkt deze specificiteit niet echt van toepassing. Er moet ook worden opgemerkt dat de overstap naar kartonnen verpakkingen, hoewel onbetwistbaar volgens de wet, een bepaalde extra kost met zich meebrengt die de winstgevendheid zal beïnvloeden van restaurants zoals bijvoorbeeld kebab, die alleen verpakkingen voor eenmalig gebruik gebruiken. Gezien dit alles is het niet uitgesloten dat er in de nabije toekomst nieuwe normen zullen verschijnen.