palettes logistique

Palletiseertechnieken

Er zijn twee belangrijke palletiseertechnieken: de handmatige methode en de methode met handbediende machines. Handmatig palletiseren bestaat uit het plaatsen van de kartonnen dozen of de producten op een pallet alvorens het geheel met de hand in te pakken, zodat de producten verenigd en stabiel zijn. De filmmedewerker wikkelt en bedekt de goederen met plastic folie door meerdere keren om de pallet heen te gaan. De aldus gevormde structuur moet compact zijn. Beperkend, deze methode, die als verouderd wordt beschouwd, wordt voornamelijk gebruikt in kleine magazijnen, met een aantal pallets en een relatief lage verpakkingssnelheid. Handmatig palletiseren duurt ongeveer 15 minuten per pallet.

Aan de andere kant bestaat het palletiseren met een draagbare machine uit het filmen van de pallets met behulp van een wikkelrobot die door een werknemer moet worden gehanteerd. De apparatuur vermindert de inspanning en maakt de bediening nauwkeuriger. De draagbare machine is klein van formaat, gebruiksvriendelijk en ruimtebesparend. Het minimaliseert folieafval en biedt palletisering van betere kwaliteit. Er zijn twee soorten machines:

de automatische filmer,
de halfautomatische filmer.
Hoewel semi-automatische omsnoeringen handig zijn, omdat ze preciezer omsnoeren dan de handmatige methode, kunnen automatische omsnoeringsapparaten pallets tegen een hogere snelheid vastzetten, met enige autonomie.

Weet hoe u correct moet palletiseren

Het palletiseren gebeurt in twee fasen: het laden van de goederen en het zekeren ervan. Bovenal is het handig om de goederen precies en gelijkmatig te stapelen. De afmetingen van de dozen moeten identiek zijn voor de goederen op dezelfde pallet en de gewichten moeten gelijkmatig verdeeld zijn over dezelfde pallet. Het is niet voldoende om de last in het midden te concentreren. Afwijken van deze regel kan de pallet vervormen en de daarin aanwezige goederen blootstellen aan veel risico's. De goederen kunnen dan schade oplopen in het magazijn of tijdens hun transport, wat nog ernstiger is aangezien de goederen in slechte staat op hun bestemming aankomen en uw imago schaden.

Goederen zijn niet de enige elementen die gevaar lopen. Uw apparatuur loopt ook gevaar en uw werknemers kunnen ernstig lichamelijk letsel oplopen.

Na het laden wordt meestal alles vastgezet met een transparante folie. Deze operatie beschermt de goederen en vergemakkelijkt tegelijkertijd hun verplaatsing. Tegenwoordig automatiseren de meeste bedrijven het palletiseren, met name de bevestigingsfase.

To Top