Logistiek: Hoe u uw pallets kiest ?

De pallets zijn essentieel in logistiek. Ze faciliteren en beveiligen het transport van goederen en hun opslag. Afhankelijk van het type pakket, zijn gewicht en natuur, is het mogelijk om een ​​specifiek assortiment pallets te kiezen. Hoe het type pallet te bepalen dat bij de logistieke behoeften past?

Kies de pallets volgens het gebruikte materiaal

In logistiek zijn de meest gebruikte pallets houten, plastic, karton en metaal.

Houten pallets

De houten pallets bezetten het hoofd van de rangorde. Dit materiaal heeft veel voordelen, inclusief de veelzijdigheid die het een object maakt dat zich aanpast aan verschillende omstandigheden.

Logistieke managers zeggen dat het maken van de aankoop van houten pallets een winstgevende investering is. Dit komt door het feit dat hout een vast, aanpasbaar, duurzaam, gemakkelijk te hanteren en recyclebaar materiaal is. De in dit materiaal voorgestelde pallets ondersteunen gemakkelijk ladingen tot 2500 kg. Ze kunnen gemakkelijk worden gerepareerd en hun prijs is zeer concurrerend.

Het is duidelijk dat ze optimaal profiteren van hun effectiviteit, moeten ze het onderwerp zijn van bepaalde behandelingen. Een taak die niet altijd gemakkelijk is. Om nog maar te zwijgen over dat hun integriteit snel wordt ondervraagd in geval van gewelddadige schokken. Deze pallets zijn ook moeilijk schoon te maken.

Er zijn verschillende soorten houten pallets: typen 1, 2, 3, 4, 5A en 5 B. Het is ook mogelijk om gegolfde houten pallets tegen te komen.

Op het moment van aankoop, ongeacht het gekozen type, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pallets de NIMF 15 respecteren die de behandeling van toepassing is op houten verpakking, inclusief de pallets. Het doel is om houtverontreiniging door ongedierte te verminderen.

Metalen pallets

Dit zijn de zwaarste en meest resistente modellen. Ze zijn vaak ontworpen in aluminium of staal. De stalen of aluminium pallets worden vooral aanbevolen voor zeer zware belastingen. Ze worden meestal gebruikt in de metallurgische en automobielindustrie. Ze zijn onwaarschijnlijk en ontvlambaar (in tegenstelling tot hout). Met dit type apparatuur is manipulatieveiligheid gegarandeerd. De stapel lege goederen is hoger en de levenscyclus van de pallet is langer.

Helaas verhoogt het gewicht van de metalen pallets het gewicht van de set aanzienlijk. Het vereist vaak vrachtwagens om verschillende uitstapjes te maken. Deze manoeuvre neemt de kosten van transport aanzienlijk toe. Niet te vermelden dat de metalen pallets zelf erg duur zijn.

Plastic pallets

Deze optie wordt steeds meer gebruikt in de logistieke sector. De plastic pallets zijn licht, gemakkelijk te desinfecteren en schoon te maken. Hoewel het plastic sneller verslechtert dan het hout, in geval van een schok, pallets die zijn ontworpen met plastic de neiging om de botsingen beter te ondersteunen. Noch het 100% recyclebaar karakter van dit materiaal dat bestand is tegen vocht en corrosie mag niet worden geconcentreerd. Het heeft een lang leven en is gemakkelijk te desinfecteren en schoon te maken. Meestal zijn plastic pallets gereserveerd voor nichemarkten in de industriële logistieke sector. We begrijpen dat ze duurder zijn dan houten pallets.

Kartonnen pallets

Sinds nu is de logistiek ecorestabel, de vraag naar kartonnen pallets stijgt. Dit zijn producten voor eenmalig gebruik die gemakkelijk te hanteren zijn voor lichte belastingen en 100% recyclebaar. Ze worden in het bijzonder gebruikt in de agro-voedsel- en landbouwsector. Dit zijn goedkopere modellen die de kosten van transport, als lichtgewicht aanzienlijk verminderen. Helaas worden ze niet aanbevolen voor opslag, omdat ze gemakkelijk afbreekbaar zijn. Zoals verwacht, weerstaan ​​ze niet tegen vocht en zijn levenscyclus is extreem kort. Echter, voor sommige speciale behoeften zijn kartonnen pallets onvermijdelijk.

Kies de pallets volgens hun dimensie

Afgezien van het materiaal is het mogelijk om het type palet te kiezen dat moet worden gebruikt door rekening te houden met de afmetingen. Inderdaad, de pallets hebben gestandaardiseerde afmetingen die worden erkend door de acteurs van de sector.

EPAL (voorheen Europalette)

Deze groep omvat paletten die 1200 × 800 mm meten. Ze worden gereguleerd door de European Pallet Association (EPAL: de Europese Pallet Association, in het Frans). Ze respecteren ook de normen van het railkwaliteitsborging. Dit is het meest verkochte type dat momenteel in Frankrijk is. Dit is de belangrijkste ondersteuning die wordt gebruikt in logistiek en industrie in Europa voor het streamen.

Het Amerikaanse palet

De pallets van deze categorie maatregel 1200 × 1000 mm. De Amerikaanse term wordt gebruikt omdat dit type pallet meestal in de VS wordt aangetroffen, hoewel het ook wijdverspreid is in Japan. We hebben het over isopalette of universeel palet.

De andere soorten pallets

Altijd gezien de afmetingen, zijn er ook andere standaard pallets op de markt, 4 om precies te zijn. Dit zijn modellen meten:

1016 × 1219 mm,
1067 × 1067 mm,
1100 × 1100 mm,
1165 × 1165 mm.
Deze pallets worden minder gebruikt dan het Amerikaanse palet en de Europalette. Nogmaals, voor specifieke behoeften, hebben sommige logistieke managers een beroep gedaan.

Kies de pallets volgens het aantal vermeldingen

Het is mogelijk om pallets met 2 of 4 inputs te kiezen. De inputs dienen als een passerende ondersteuning voor de vorken van het hanteringsapparatuur. De paletten met 2 ingangen hebben 2 tegenovergestelde zijden die open zijn. Terwijl de 4-invoerpallets al hun open zijden hebben.

Het bruikbaarheid van het selecteren van een van deze pallets ligt in de noodzaak om hanteringsapparatuur te gebruiken die 2 of 4 inzendingen moeten bedienen.

Het is dus afhankelijk van de behoeften die de manager de kenmerken van de te verkrijgen pallets kan bepalen, rekening houdend met de verschillende criteria. De definitie van behoeften is dan een zeer belangrijke stap. In het algemeen maakt palletiseren het mogelijk om logistieke stromen te optimaliseren. Elk bedrijf heeft speciale behoeften, afhankelijk van dominante stromen, zijn budget, afgehandelde producten, enz. Voor degenen die nog steeds moeite hebben om deze criteria te vinden, is het mogelijk om een ​​palletspecialist te gebruiken.